Hasznos kreatív fotózás ötletek

Még nagyszüleink idejében is szokás volt a kreatív fotózás, igaz, akkoriban nem így hívták és nem is szabadtérben készültek a fotók, hanem stúdióban, meglehetősen merev beállításokkal. Bizonyára mindannyiótoknak az emlékeiben ott van a nagyi nappalijának falán lévő fekete-fehér kép a házasságuk első napjából… Mostanra egy élménydús eseménnyé változott az esküvői fotózás és mai kor szóhasználatához jobban illő, kreatív fotózás nevet vette fel. A lényeg azonban nem változott, a cél, hogy az ifjú párról olyan felvételek készüljenek, amik 5, 10 és 20 év múlva is örömmel töltsék el a házastársak szívét. A következő bejegyzésben a legfontosabb ismérveket szedtem össze, kérdés-felelek formájában.

Figyelmedbe ajánlom részletes összefoglalómat, amiben elmondom esküvőszervezési tapasztalataimat. 37 pontban kifejtem, hogy mire kell odafigyelni a ceremóniák alkalmával, a lagzi megszervezésénél és tippeket adok arra vonatkozólag is, hogy miként biztosítsátok a násznép jó hangulatát.

Mi a Nagy Napunk előtt szeretnénk a kreatív fotózást! Az első megpillantás meghitt perceit, hogyan lehet így szépen rögzíteni?

Amennyiben esküvő előtt szeretnétek tartani, akkor tudnotok kell, hogy – értelemszerűen – nem az oltár előtt vagy a kikérő alkalmával fogjátok egymást megpillantani esküvői ruhában, hanem már előtte látjátok egymást. Azonban ezt nem úgy kell elképzelni, hogy teljesen szervezetlenül a parkolóban látjátok meg a szerelmeteket, hanem ennek is adunk egy koreográfiát! Fontosnak tartom leírni Nektek: úgy választjuk ki a helyszínt erre a momentumra, hogy ne legyenek bámészkodók, okvetlen kíváncsiskodók, akik belegyalogolnak a képbe, miközben egy ifjú pár csodás és meghitt pillanatát szeretnénk megörökíteni. Szóval célszerű olyan terepet kijelölni, ahol viszonylag kevesebben vannak!

Egészen aprólékosan leírva: A vőlegény már jóval a menyasszony előtt érkezzen meg külön autóval a fotózás helyére. Itt, mi gondosan beállítgatjuk őt, elrendezzük a terepet a megpillantás színhelyén. Figyelmesen ügyelünk arra, hogy a vőlegénynek már csukva legyen a szeme, mikor a menyasszony közeledik felé, és háttal álljon neki a megpillantáskor. Ezt úgy tudjuk megoldani, hogy a menyasszony vagy a kísérője értesít minket telefonon arról, hogy a közelünkben járnak és előre megbeszéljük, hogy honnan érkeznek felénk. Amint már megérkezett a megpillantás helyére, úgy a vőlegényt háttal állva a menyasszonynak állítjuk be. Mi fotósok, videósok a háttérbe húzódunk, hogy még véletlenül se legyünk rajta a képen! Az esetleges idegen nézelődőket pedig kérjük meg illedelmesen, hogy picit hátrébb fáradjanak… Amint a vőlegény mögé ér a menyasszony úgy elkezdhetjük a visszaszámolást, hogy aztán majd megfordulva megpillanthassa szerelmét. 

Ha az esküvő előtt vagy után van a kreatív fotózás, akkor kétszer kell fodrászhoz és sminkeshez mennem?

Igen, így két alkalommal kell fodrászhoz és sminkeshez menned! Ezt mindenképpen beszéld meg velük, amikor fixáljátok az időpontokat, nehogy félreértés legyen belőle!

Na, én ezt meg akarom úszni! Inkább egy napon tudjuk le az egészet és akkor nincsen gond! Ugyanazon a napon szeretném a kreatív fotózást, mint az esküvőt is! Ugye ez szuper ötlet?

Nézd, én azt gondolom, hogy ennek nagyon sok hátránya van, amit azért merek ilyen határozottan kijelenteni Neked, mert sok-sok Nagy Nap alkalmával láttam, hogy aznapra még bezsúfolni egy kreatív fényképezést hatalmas káoszt tud okozni! Még részletesen beszélni fogok Neked az esküvő napjáról, most annyit említenék meg, hogy egészen biztosan lesz Bennetek egy természetes drukk, hogy minden stimmeljen és feszített lesz a napotok menetrendje, rengeteg dolog fog veletek történni és Nektek pedig hajnalig talpon kell lennetek. Gondoljátok csak végig, hogy nyári esküvő alkalmával mikor hatalmas a hőség, mennyire előnyös szétizzadni a ruhátokat, sminket, hajat a tűző napsütésben? A déli napsugár nemcsak nagy forróságot okoz, hanem kifejezetten csúnya, túl kontrasztosfényeket is eredményez.  

Akkor már tudom a megoldást! Ha vége a szertartásoknak, utána elmegyünk kreatív képeket készíteni! Jól kitaláltam, igaz?

Az a baj, hogy a kreatív fotózás nem fél óra. Fél óra minimum csak arra kell, hogy elkezdjetek feloldódni. Tapasztalataim alapján mondhatom Nektek: kell bő egy óra is ahhoz, hogy fesztelenebből álljatok a kamera elé.

Nem baj, hát akkor ennyi, de így akkor legalább nem kell kétszer öltözködni, sminkelni, fodrászkodni!

Maximálisan értem a szándékod, de abba is gondolj bele, hogy ha a lagzin otthagyjátok hosszabb időre a násznépet az nagyon nem veszi ki jól magát. Mit csinálnak másfél, két órát, míg nem vagytok jelen? Miközben ők miattatok jöttek el, nem azért, hogy várjanak a fotózás végére…

De ha az esküvőt követően, másnap tartjuk a kreatív fényképezést, akkor meg nagyon gyűrött lesz az arcunk, fáradtak leszünk! Szóval ez sem jó!

Még véletlenül sem másnap kell kreatív fotózni! Ha például szombaton van a lagzitok, akkor hétfőn vagy éppen kedden kell megtartani!

Mi van, ha esik az eső a kreatív fotózás napján?

Ezért javaslom mindig a pároknak, hogy az esküvői ruhaszalon képviselőjével úgy beszéljék meg a menyasszonyi ruha elhozatalát és visszavételét szombati esküvő alkalmával, hogy mindenképpen beleférjen az esetleges időjárási viszontagságok okozta csúszás. Tehát ne péntek délután hozzátok el és ne abban állapodjatok meg, hogy kedd délelőtt már vissza is viszitek! Gondold csak végig: leegyeztetitek a fotóssal és a videóssal, hogy hétfő délután lesz a kreatív fotózás és videózás, de aznap délután ömlik az eső, azonban Te már kedd reggelre ígérted a ruha visszavitelét… A fodrásszal és a sminkessel is úgy egyeztess időpontot a kreatív fotózásra, hogy számoljanak a rossz időjárás lehetőségével is!

Milyen helyszíneket javasolsz kreatív fotózásra?  

Ez a párok habitusától függ. Ha eléggé extrovertáltak vagytok, akkor a forgalmas belváros is a terepetek lehet, de ha ódzkodtok az emberektől és könnyen zavarba jöttök, ha sokan vannak körülöttetek, akkor érdemes olyan helyeket kitalálni, ahol kevés ember fordul meg! Javaslom még, hogy ne egy helyszínt találjatok ki, hanem többet, mert így sokkal változatosabbak lesznek az elkészült képek!
Én mindig megkérdezem a házasulandókat, hogy van-e kedvenc, közös helyük? Hol randiztak legelőször? Hol történt az első csók? Nos, akár ezek is szuper helyszínek lehetnek a kreatív fotózásra!

Hogyan készüljünk a kreatív fotózásra? Vigyünk magunkkal kiegészítőket?

Javaslom, hogy hozzatok magatokkal egy olyan együttműködő személyt, aki tud abban segíteni, hogy hozza kiegészítőiteket, a menyasszonyi ruha uszály részét megfogja, mikor egyik helyről a másikra sétálunk át. Legyen nálatok kis rágcsálnivaló és innivaló is, hogy ne tikkadjatok ki!
Azok a menyasszonyok, aki rühellik a magassarkú cipőt, ők bátran húzzanak fel valami kényelmesebb lábbelit és a kattintások előtt ráér felhúzni a magassarkút!
Ha van hobbitok, mint például a LEGO-zás, társasjátékozás, olvasás, tollaslabdázás, akkor ezt ne hagyjátok otthon! Piszok jó móka így fotózkodni és egyből fel is szabadultok, ha kedvenc tevékenységetek közben fotózlak benneteket!

Külföldön szeretnénk a kreatív fényképezést! Mire ügyeljünk?

Arra, hogy ne kapkodjatok és ne csak a fotózás idejére menjetek a kiválasztott országba, ugyanis most is számolni kell a rossz időjárással, az esetleges dugóval az odavezető úton. A sminket a hajat pedig szintén el kell készíteni, ehhez azonban szükséges az, hogy ebben valaki segíteni tudjon vagy a menyasszonynak legyen érzéke ehhez.

Csodálatos drónfelvételeket álmodtam meg az kreatív képekhez és videóhoz! Ugye ezek is simán megoldhatóak?

Ha nem lakott területen képzelted el, akkor igen! Sajnos jelenleg Magyarországon van Európa legszigorúbb dróntörvénye, így gyakorlatilag legálisan reptetni a drónt, szinte lehetetlen. Azt, hogy miért van ilyen szigorú szabályozás, arra csak azt tudom mondani, hogy politikai okai vannak, nem azért, mert olyan sok menyasszonyra pottyant volna rá ez a repülő masina! Ahogy mondtam, városon kívül okés, de városban sajnos teljességgel lehetetlen drónozni. Ha pedig meg is van minden engedélyed, akkor is 1000%, hogy lesz egy okvetlenkedő, önkéntes rendőr állampolgár, aki arra gyanakszik, hogy valójában őt kamerázzák nem is az ifjú párt…

Én nagyon utálom, ha fotóznak! Fel tudok valahogy oldódni a fényképezésen?

Nem véletlenül mondtam többször is, hogy idő kell, ahhoz, hogy otthonosabban érezzétek magatokat a kamera előtt. Ezért tényleg nem javaslom az esküvő napján megrendezni a kreatívozást. Az én munkamódszerem pedig az, hogy hagylak benneteket kibontakozni, nem kényszerítek rátok hülye pózokat, természetellenes mozdulatokat. Sokkal inkább arra törekszem, hogy a valódi mimikátok, testtartásotok látszódjanak, ezért egy-egy jelenet alkalmával azt keresem, amikor őszinte a mosolyotok, mert mondjuk egymásra néztek vagy belekezdtek egy jó sztori mesélésébe és közben önfeledten a természetes arcotokat mutatjátok.